Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Analýza dat z oftalmologických přístrojů
Brož, Petr ; Hemzal, Dušan (oponent) ; Kolář, Radim (vedoucí práce)
V práci je podán stručný přehled anatomie oka, optických prostředí, z nichž se oko skládá, a základních refrakčních vad oka. Dále jsou uvedeny vyšetřovací techniky, které pacient musí podstoupit před operací katarakty (biometrie oka, keratometrie a subjektivní změření zrakové ostrosti). Praktická část se skládá ze dvou výzkumů. V prvním výzkumu jsou statisticky porovnány (Wilcoxonův párový test, Spearmanův korelační koeficient) biometrické metody -akustická a optická biometrie. V druhém výzkumu je zhodnocen subjektivní stupeň vizu bez korekce před operací katarakty a po ní. Na závěr práce jsou diskutovány a zhodnoceny výsledky obou výzkumů.
Zobrazení kulečníku pomocí distribuovaného sledování paprsku
Krivda, Marian ; Juránek, Roman (oponent) ; Herout, Adam (vedoucí práce)
Práce se zabýva studiem metody realistického zobrazení scény prostrednictvím distribuovaného sledování paprsku. Tato metoda simuluje různé vizuální efekty a tím generuje dvourozměrné obrázky s vysokou mírou realističnosti. Práce rozebírá problematiku a vysvětluje postupy řešení s touto technikou spojené. Součástí je i popis metody jednoduchého sledování paprsku, protože je základem distribuovaného sledování paprsku. Část práce se věnuje optimalizaci distribuovaného sledovaní paprsku.
Vliv technologie výroby kečupů na retenci nutričně významných látek
Smolka, Bronislav ; Voldřich, Michal (oponent) ; Ing.Helena Čížková, Ph.D. (vedoucí práce)
Cílem teoretické části této diplomové práce bylo optimalizovat postup výběru tuzemské suroviny s ohledem na co nejvyšší refrakci a barvu. V praktické části byl sledován vliv technologie výroby kečupů s ohledem na retenci nutričně významných látek. Za tímto účelem byly odebírány vzorky kečupu v průběhu výroby dvou šarží v podniku OTMA Sloko Mařatice. Jednalo se o kečup pasterovaný ve skle a kečup v plastu konzervovaný horkým rozlivem. U těchto vzorků byly sledovány změny v obsahu lykopenu, kyseliny askorbové, barvy , viskozity, refrakce a pH. Jako marker tepelného namáhání byl zvolen furosin. Na základě naměřených údajů lze porovnat obě použité technologie z hlediska retence senzoricky a nutričně významných látek během tepelného namáhání.
André Lefevere a jeho manipulační škola
Šmrha, Jan ; Jettmarová, Zuzana (vedoucí práce) ; Špirk, Jaroslav (oponent)
Teoreticko-historiografická diplomová práce se zabývá teoretickým dílem translatologa André Lefevera. Základem práce je analýza Lefeverových děl v dobovém kontextu vývoje translatologie (zejména v souvislosti s rozvojem deskriptivní translatologie, se vznikem tzv. manipulační školy a s kulturním a sociologickým obratem v translatologii). Práce se zabývá Lefeverovými východisky, postupným vývojem jeho teoretického modelu a významu jeho díla pro vývoj disciplíny, zejména s ohledem na integraci sociokulturních aspektů do výzkumu překladu. Práce rovněž poskytuje přehled nejvýznamnějších kritických reakcí na Lefeverovu tvorbu a aplikací jeho modelu v praktickém výzkumu.
Vliv mléčné užitkovosti a ročního období na kvalitu mleziva dojnic českého strakatého skotu ve vybraném podniku
Provazník, Jan
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu mléčné užitkovosti a ročního období na kvalitu mleziva dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu. Mezi sledované parametry byly zařazeny sušina, hustota, refrakce, aktivní kyselost a obsah imunoglobulinu (IgG). K danému problému byl zpracován literární přehled. Sledované vzorky pocházely ze zemědělského podniku Agrodružstvo Tištín. Vzorky byly odebírány v průběhu celého roku (od 17. 4. 2014 do 18. 1. 2015). V tomto období bylo odebráno 39 vzorků mleziva, vždy od předem vybraných dojnic, které začínaly druhou laktaci. Naměřené hodnoty byly statisticky zpracovány. Dosažené výsledky poukazují na to, že dojnice s vyšší mléčnou užitkovostí mají mlezivo méně kvalitní. Roční období ovlivnilo kvalitu mleziva tím způsobem, že dojnice otelené v zimě a na podzim měly mlezivo kvalitnější. Při posuzování vlivu zdravotního stavu jsme zjistily, že průměrné hodnoty mleziva od zdravých neléčených dojnic vykazují vyšší hodnoty hustoty, refrakce a obsahu IgG.
Zobrazení kulečníku pomocí distribuovaného sledování paprsku
Krivda, Marian ; Juránek, Roman (oponent) ; Herout, Adam (vedoucí práce)
Práce se zabýva studiem metody realistického zobrazení scény prostrednictvím distribuovaného sledování paprsku. Tato metoda simuluje různé vizuální efekty a tím generuje dvourozměrné obrázky s vysokou mírou realističnosti. Práce rozebírá problematiku a vysvětluje postupy řešení s touto technikou spojené. Součástí je i popis metody jednoduchého sledování paprsku, protože je základem distribuovaného sledování paprsku. Část práce se věnuje optimalizaci distribuovaného sledovaní paprsku.
Analýza dat z oftalmologických přístrojů
Brož, Petr ; Hemzal, Dušan (oponent) ; Kolář, Radim (vedoucí práce)
V práci je podán stručný přehled anatomie oka, optických prostředí, z nichž se oko skládá, a základních refrakčních vad oka. Dále jsou uvedeny vyšetřovací techniky, které pacient musí podstoupit před operací katarakty (biometrie oka, keratometrie a subjektivní změření zrakové ostrosti). Praktická část se skládá ze dvou výzkumů. V prvním výzkumu jsou statisticky porovnány (Wilcoxonův párový test, Spearmanův korelační koeficient) biometrické metody -akustická a optická biometrie. V druhém výzkumu je zhodnocen subjektivní stupeň vizu bez korekce před operací katarakty a po ní. Na závěr práce jsou diskutovány a zhodnoceny výsledky obou výzkumů.
Vliv technologie výroby kečupů na retenci nutričně významných látek
Smolka, Bronislav ; Voldřich, Michal (oponent) ; Ing.Helena Čížková, Ph.D. (vedoucí práce)
Cílem teoretické části této diplomové práce bylo optimalizovat postup výběru tuzemské suroviny s ohledem na co nejvyšší refrakci a barvu. V praktické části byl sledován vliv technologie výroby kečupů s ohledem na retenci nutričně významných látek. Za tímto účelem byly odebírány vzorky kečupu v průběhu výroby dvou šarží v podniku OTMA Sloko Mařatice. Jednalo se o kečup pasterovaný ve skle a kečup v plastu konzervovaný horkým rozlivem. U těchto vzorků byly sledovány změny v obsahu lykopenu, kyseliny askorbové, barvy , viskozity, refrakce a pH. Jako marker tepelného namáhání byl zvolen furosin. Na základě naměřených údajů lze porovnat obě použité technologie z hlediska retence senzoricky a nutričně významných látek během tepelného namáhání.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.